Cum navigăm printre roluri în munca de acasă și cum să avem grijă de noi? (I)

Nicoleta Neghină 22.12.2020
Resurse pentru schimbări în carieră

Sugestii practice de pandemie și nu numai

poza corp articol 26.jpg

Inspirată de ultimele 2 dialoguri de la Viitorul Meu, ‘Cum navighez printre roluri?’ și ‘Cum să am grijă de MINE, dincolo de celelalte roluri?’ și fiindcă a tot venit spre noi o cerere cu ce putem face concret, am pus mai jos o listă cu lucrurile pe care eu le-am testat.

De reținut!

  • Să lucrezi de acasă e minunat dacă ești doar tu acasă :). Când este toată familia, atunci se schimbă multe date.  Perioada asta ne-a pus la încercare cu multe. Ne-a transformat așteptările. Ne-a mobilizat să căutam alte soluții.
  • Am avut și avem în continuare multe provocări. Cu toate acestea, sunt recunoscătoare că am reușit să ne adaptăm. Că am reușit să fim cât mai flexibili și cu ce se întâmplă în exterior, dar și cu noi înșine. Sunt recunoscătoare și că am reușit să mă bucur de lucruri pe care le luam de-a gata.
  • Rândurile de mai jos sunt legate de contextul nostru de viață și e foarte posibil să nu se aplice tuturor. Mai mult, toate aceste idei nu înseamnă că am atins echilibrul perfect. Dimpotrivă, lucrez zi de zi la ele și cu câteva restanțe chiar la capitolul ”grijă de mine” (încă nu dorm suficient).
  • Sugestiile vin din navigarea printre roluri precum părinte de 2 copii în școala primară, partener, coach profesionist, profesor, coleg, bucătar, administratorul casei, prietenă, fiică, soră și alte câteva.

Navigarea mea printre roluri 
– Organizare, organizare, organizare! Avem discuții săptămânale de organizare și sincronizare pe evenimentele importante. Google Calendar is my best friend!

– În organizare, avem grijă sa includem timp pentru teme și timp pentru ieșit afară. Nu, nu ne iese chiar tot timpul.

– Nu pun întâlniri la care trebuie să fiu 100% prezentă în timpul școlii online. Asta îmi permite să pot fi suport tehnic și emoțional, dacă este nevoie.

– În timpul școlii online mă ocup de mail-uri restante, citit articole, postări social media, gătit, uneori curat prin casă. Asta am învățat-o după ce, de câteva ori, copiii mă întrerupeau că nu le mergea net-ul ?.

– Dacă nu am de ales și trebuie să pun ACEA întâlnire, anunț toată familia cu o zi înainte și mă sincronizez cu partenerul meu, să fie el ca suport pentru copii.

Lecții învățate
– Planificăm un fel de meniu săptămânal și o dată pe săptămână, comandăm mâncare. (mai multă)

– Când suntem obosiți, spunem asta de față cu toata lumea și cerem răgaz. Nu, nici asta nu iese chiar tot timpul.

– Se anunță zile mai pline? Mă împac cu ideea că copiii vor fi mai mult de capul lor! Mai mult, le spun de dinainte că trebuie să-și activeze independența. Uneori chiar funcționează! – Adică sunt blândă cu mine când gândul că nu sunt un părinte prezent 100% îmi apare în minte, în loc să mă cert.

– O zi pe săptămână o las fără întâlniri.

– Râdem cât mai mult! Așa cum o spunea și un invitat de-al nostru la #dialogul ViitorulMeu, din orice, mai ales din zăpăceli gen ”copilul cere o furculiță și eu îi dau borcanul cu murături”.

Grijă pentru MINE
Am ritualul meu de dimineață cu meditație și stabilit care e focusul pentru ziua respectivă.

În organizare am grijă să includ un moment de ieșit afară zilnic. Plus mișcare de 3 ori pe săptămână.

Spun când nu mai pot. Stabilesc limite, mai ales cu copiii. Dacă înainte stăteam după fete să–și facă tema, acum le spun în ce interval sunt eu disponibilă să le sprijin. Și cred că începe să funcționeze.

Stabilesc limite și pentru mine. Când mă uit la ce îmi planific pentru ziua respectivă, fac un check in cu realitatea. Am timp și de pauză? Mă pot sincroniza cu partenerul? Avem mâncare în frigider? Am timp și de mine?.

Seara avem un ritual în care spunem pentru ce suntem recunoscători față de ziua care a trecut! Ajută să ne conectam, să fim mai blânzi cu noi.

Pe lângă momentul de dimineață, în timpul zilei fac pauze scurte de câte 2-3 minute. Acestea mă ajută să mă concentrez doar pe respirație, sau să verific cum mă simt.