Coaching de carieră – de la ”De ce?”, la ”De ce abia acum?”

Nicoleta Neghină 02.04.2021
Resurse pentru schimbări în carieră

Tot citind articolul ”Coaching in cariera – Companiile care investesc în angajați seamănă încredere și culeg performanță” unde e bine argumentată utilitatea sesiunilor de coaching de carieră în organizații și felul în care acest proces se leagă de performanța companiei, m-am simțit inspirată să continui. Așadar am scris un articol pe aceeași temă doar că raportat la cazuri individuale. Mai specific, voi povesti aici despre acei oameni care aleg să lucreze la cariera lor. Care aleg să-și pună o parte din focusul zilnic pe asta, cu un efort susținut. Separat de compania în care se află.

Deși cuvântul ”carieră” poate că sună corporatist, cei cu care am lucrat si lucrez înțeleg prin carieră o viață profesională care să le aducă satisfacții ce se îmbină echilibrat cu viața personală.

Și acum este momentul pentru o provocare!  La sfârșitul vieții tale, când te uiți în urmă, ce ai vrea să vezi la viața ta?

De ce ai alege coaching-ul de carieră?

Cei care aleg să investească într-un proces de coaching de carieră, de fapt investesc în rezultatul final dorit. Să aibă impact, să aducă valoare, să fie apreciați, să aibă un venit care să le aducă liniște financiară, să contribuie la creșterea echipei lor.  Ei decid să-și pună o intenție în practică iar sesiunile de coaching de carieră sunt modalitatea prin care pot ajunge la acel rezultat.

Intenția de a intra într-un proces de coaching de carieră poate veni din mai multe zone. Curiozitate sau stagnare profesională. Dorința de mai bine cu variațiuni precum  ‘vreau un venit mai mare’, ‘vreau  într-o echipă unde să fiu apreciat și să mă înțeleg cu managerul meu’, ‘vreau să fiu într-o poziție cu mai mult impact in strategie’, ‘vreau să am program flexibil care sa îmi permită să mă dedic familiei atât cât îmi doresc’, ‘vreau să încep ceva pe cont propriu’, ‘ vreau ca munca mea să aibă sens’, ‘vreau să-mi placă ceea ce fac’, ‘ vreau un job’. Asta mai ales în cazul persoanelor care își caută de multă vreme un job.

Ai ghicit! Este momentul pentru o nouă provocare! Intenția ta care este?

 

Cum începi? 

Practic nevoia de schimbare poate veni din mai multe direcții. Ar fi util ca atunci când apare această nevoie să faci o mică cercetare. Să vezi care e specialistul care te poate ajuta pe tine. Sugestia mea este să ceri recomandări în rețeaua ta. Să te uiți la câtă experiență are coach-ul, o certificare internațională te asigură că respectă standarde înalte de etică (conversațiile de coaching sunt confidențiale, e o regula foarte importanta). Coach-ii de la ViitorulMeu se înscriu în toate aceste criterii ?!

În funcție de tema pe care ai ales-o, poate fi nevoie de o sesiune sau de mai multe.

Ca la începutul oricărui proces, e nevoie să fie definite condițiile colaborării și obiectivul dorit. Cele mai multe procese de coaching de carieră se întind pe mai mult timp.

Challenge time again! Tu ce vrei să începi?

 

Pașii

Pun aici un exemplu de ‘one time session’.

Persoana a venit cu tema ‘Vreau să știu dacă pot sau nu să fac trecerea către o profesie în artă!’. Apăreau aici nesiguranța vis a vis de un venit stabil, încrederea mică în forțele proprii, lipsa unei clarități vis a vis de următorii pași.

În timpul unei discuții de coaching, coach-ul adresează întrebări, observă, reflectează ce se vede din perspectiva lui, provoacă și sprijină.

Pe parcursul acelei discuții, a reieșit că persoana își dorea foarte mult și îi era clar că vrea să facă schimbarea. Și chiar făcuse niște pași în direcția asta, doar că nu vedea că îi făcuse deja. Când i-am reflectat acest lucru a văzut și ea că pornise deja pe acest drum și, mergând mai în profunzime, și-a dat seama că simte încrederea mai puternic și că deja are in minte câțiva pași de urmat.

Un proces pe o perioadă mai îndelungată presupune mai multe discuții la început. Acestea sunt necesare pentru clarificarea obiectivului. Apoi există și o discuție de evaluare a progresului, spre final insistând pe partea de plan de acțiune. Un proces poate începe cu 6 sesiuni și poate dura chiar și-un an. E nevoie de o investiție financiară, o investiție de timp și de o minte deschisă.

Următoarea provocare? Imaginează-ți! Dacă ai lăsa lucrurile așa cum sunt acum și nu ai face nimic, cum ar fi viața ta peste un an?

O persoană poate veni la prima discuție cu o temă precum ‘ Vreau să fac o schimbare în carieră fiindcă la job-ul actual munca mea nu este apreciată și nu mă înțeleg cu managerul meu!’.

 

Doar că până să ajungă la temă, discuția inițială poate fi una despre ce nu merge deloc. Sau despre faptul că alții sunt de vină. Poate fi și despre acomodare cu coach-ul și cu contextul; cât de ușor sau nu se deschide persoana.

Legat de exemplul anterior, apar 2 direcții: nevoia de apreciere și posibil o rafinare a abilităților de comunicare. Și e nevoie de o verificare pentru a vedea dacă sunt legate între ele cele 2 direcții sau dacă este una mai importantă ca cealaltă. Această ‘descoasere’ poate să mai dureze o sesiune.

Și acum că tot am deschis subiectul… Tu știi ce vrei?

După ce identificăm care este de fapt aspectul pe care vrea să lucreze o persoană, ne uităm la ce îi stă in cale. La ce e nevoie să se schimbe ca să se întâmple ceea ce dorește.

 

Continui pe exemplul de mai sus. În acel caz, clienta își dorea doar să ‘stea dreaptă” când vorbea cu managerul ei. Voia să simtă că poate vorbi cu încredere, să-și spună părerea și să ceară ceea ce are nevoie. Temerile care erau în spate se refereau la faptul că ar putea fi dată afară. Sau că s-ar putea ca managerul să o desconsidere.

După ce am pus aceste temeri în altă perspectivă, clienta a început să vadă ca e posibil să ‘stea dreaptă’, să spună ce are de spus managerului ei. Asta pentru că temerile erau hrănite de gândurile ei, nu neapărat de realitate.

Discuțiile care au urmat au fost pe întărirea adoptării noilor comportamente pe obstacolele care apăreau. Într-un final, clienta aceasta a învățat să pună singură acele temeri într-o nouă perspectivă. Mai mult decât atât, să accepte că orice schimbare vine și cu ‘împiedicări’ și uneori chiar cu folosirea vechilor comportamente.

 

 

Fiecare discuție e unică, fiindcă fiecare persoana e unică.

Diferă ritmul în care lucrează fiecare persoană. Diferă modul în care fiecare vede lumea si experiențele. Temele mari în schimb se aseamănă. Doar că soluțiile pe care și le găsesc oamenii diferă. Să faci schimbări, transformări ia timp și efort susținut.

Mai las aici un exemplu cu o persoană care își căuta job de un an, când ne-am întâlnit. Obiectivul mare era să-și găsească job. Doar că discutând, a reieșit că încrederea în sine scăzuse tare mult de când tot își căuta. Am început să ne uităm la CV prin metodologia de coaching. Apoi am făcut o simulare de interviu tot prin aceeași metodă. Prin întrebări și observații, persoana a putut să-și vadă experiența de muncă și din altă perspectivă. A putut să vadă de fapt câte lucruri știa să facă. A putut să-și vadă abilitățile dobândite deja și care ar fi competențele la care mai este nevoie de lucru.

Pe lângă competențele de construit, ne-am uitat și la ce altceva stă în calea ei: teama de părerea celorlalți. O credință conform căreia la o anumită vârstă trebuie să fii deja realizat profesional. Lucrând împreună, și-a regăsit motivația de a merge mai departe. Și-a activat ‘puterea’ de a se uita la ce piedici își pune. Și-a făcut un plan de acțiune cu pașii de urmat.

Apoi și-a găsit jobul! Nu cel pe care și-l dorea neapărat, dar a ales să-l vadă ca pe o etapă intermediară până va ajunge la cel dorit.

Ce înveți despre tine?

Atunci când vrei să faci orice tip de schimbare în carieră, un coach te poate însoți prin discuții să îți găsești claritate în ceea ce vrei de fapt. Să vezi ce fel de bariere ai ( cele mai multe sunt în mintea noastră), ce fel de sprijin ai nevoie și care ar fi niște pași de urmat. Un coach te ghidează să înveți despre tine! Să ‘vezi’ cu ce soft operezi (tiparele, credințele, valorile), în ce fel te ajută sau nu modul în care operezi și ce ajustări sunt utile.

Tu ce schimbare vrei în viața ta profesională?