Așteptările salariale ale candidatului vs. ale angajatorului – între mit și adevăr

Angela Roșu 07.11.2019
Jurnal de recrutor

Una din cele mai dese întrebări în cadrul interviului de angajare este: ”Care sunt așteptările dumneavoastră salariale?” Pentru mulți rețeta succesului în această etapă din cadrul interviului de angajare este un mister. Vom prezenta principalele motive pentru care întrebarea de mai sus se consideră ca fiind una ”capcană” de către toți cei care sunt în căutarea unui loc de muncă.

 

1.Candidații consideră că angajatorii îi refuză dacă au așteptări salariale prea mari.

Angajatorii refuză candidații care au așteptări salariale prea mari în comparație cu expertiza,

rezultatele și pregătirea pe care o au pentru jobul respectiv. De aceea este foarte important ca atunci când este întrebat, candidatul să fie realist, să își auto-evalueze corect expertiza pe care o are în raport cu responsabilitățile pe care le va primi și astfel se va poziționa la un nivel salarial potrivit.

 

2.Sunt companii care plătesc diferit pentru același job.

În general companiile au bugete diferite, în funcție de profit, mărimea companiei, industrie, număr de angajați, cheltuieli etc. De aceea este important ca atunci când un candidat își caută un loc de muncă și depune CV-ul pentru un post, să facă o analiză și din acest punct de vedere.

 

3.Sunt industrii care plătesc mai bine decât altele pentru același job.

Sunt industrii mai profitabile și industrii mai puțin profitabile. Exista posibilitatea ca pentru aceeași poziție, bugetele să fie diferite în funcție de puterea financiară a companiei. De multe ori aceasta este dată și de industria în care activează. De aceea, ca și în cazul punctului anterior, o analiză atentă a pieței î va ajuta pe candidat să fie pregătit în această etapă a interviului.

 

4.Dacă refuz să răspund, am șanse mai mari ca răspunsul angajatorului să fie unul pozitiv.

Mulți candidați consideră că dacă nu răspund la întrebare, șansele ca ei să fie acceptați sunt mai mari. Din experiența de recrutor, pot spune că acest lucru este fals deoarece selecția angajatului potrivit depinde de experiența pe care o are, de rezultatele și de cunoștințele sale, iar discuția referitoare la salariu va avea loc oricum, înainte ca acesta să primească un răspuns final din partea angajatorului.

 

5.Nu trebuie să îmi fie teamă să menționez un nivel salarial.

Persoanele în căutarea unui loc de muncă sunt reticente în a răspunde la această întrebare deoarece le este teama că nu vor fi acceptate. Important este să trecem printr-un proces de auto-cunoaștere înainte de a face o schimbare profesională. Fiecare persoană are un nivel de trai, un buget după care se ghidează indiferent de tipul de job pe care l-a avut sau îl va avea. În jurul acestuia se învârte și răspunsul la întrebarea pe care o primim la interviu.

 

Motivația financiară este una din motivațiile importante pe care le are o persoană în drumul său spre succesul profesional. Discuția despre așteptările salariale este la fel de importantă în procesul de recrutare ca și restul etapelor. Încercați să nu o evitați deoarece răspunsul va fi în folosul dumneavoastră, candidatul, și vă va ajuta să luați decizia corectă. Acceptul unui loc de muncă trebuie să mulțumească ambele părți, atât pe angajator, cât și pe candidat, deoarece se presupune a fi o relație profesională pe termen lung.