Schimbări de paradigmă cu așteptări pentru "Viitorul Meu"

Leonard Rizoiu 24.02.2020
Fără categorie

Astăzi, o mare parte din români sărbătoresc Dragobetele. Tot astăzi se împlinesc exact 2 săptămâni de la mult așteptata lansare a platformei de soluții și management în carieră, ”Viitorul Meu”, ale cărei baze le-am pus împreună cu Rodica Obancea.

Deși aparent fără vreo legătură între ele, cele două ocazii celebratorii au totuși ceva în comun: IUBIREA. Și dacă prima se concentrează în jurul iubirii romantice, a doua este exclusiv despre iubirea de MESERIE.

Oricât de clișeic sau melancolic ar suna, pasiunea sinceră pentru muncă există și îmbracă forme din cele mai diverse. Acestea permit factorilor decizionali din piața muncii să recunoască valoarea, dedicarea și experiența. Formele diverse sunt multe, dar cele mai întâlnite sunt cele care țin de organizarea personală: redactarea unui CV, expunerea corectă pe platformele dedicate socializării profesionale, precum LinkedIn, stabilirea eficientă a obiectivelor parcursului profesional, pregătirea corespunzătoare pentru susținerea unui interviu, previzionarea realistă a negocierii unui salariu, autodepășirea și combaterea complacerii pentru a crește într-o organizație etc.

Implicarea în procesul de găsire sau schimbare a unui loc de muncă este complexă, dar cu siguranță semnificativă. La fel ca și procesul de dezvoltare a unui anumit business, de la 0, descoperind astfel vulnerabilitatea în fața neprevăzutului. Pentru că acest tip de procese sunt definitorii pentru tot ceea ce ține de evoluția profesională a unei persoane.

Acesta este unul din motivele pentru care am creat Viitorul Meu! Pentru a veni în întâmpinarea și sprijinul oamenilor care prețuiesc legătura cu piața muncii. Pentru a fi acolo pentru cei care înțeleg că reușita implică efort, dedicare și ”a fi parte din”.

Lucrez de peste 20 de ani în domeniul capitalului uman. Am participat activ și deseori la transformări radicale ale pieței forței de muncă. Atât în cadrul unor companii mari multinaționale din România și Canada, cu funcții de la specialist la manager, cât și din postura de consultant extern, oferind soluții și servicii inovative menite să alinieze obiectivele de business cu ajutorul capitalului uman. În calitatea mea de recruitment & retention strategist îmi doresc să întâlnesc tot mai des manageri și executivi cu viziuni și așteptări clare și candidați care au un CV impecabil, un profil LinkedIn bine pus la punct, care vin pregătiți și care știu să se poziționeze corect in cadrul interviului!

Dacă eu ca specialist știu ce îmi doresc de la candidații și profesioniștii cu care intru în contact, mi s-a părut doar firesc să îmi însușesc și să devin parte din implementarea conceptului acesta de magazin online al alegerilor inspirate.

Și, da, deși vorbim cu ușurință pe limba oricui și ne punem serviciile în sluba binelui comun (plastic vorbind), acest conglomerat de soluții integrate de carieră nu este chiar pentru oricine. Ne adresăm doar persoanelor care înțeleg că rolul lor în societate presupune efort de ambele părți, care nu au dificultăți în a-și asuma responsabilitatea, care îndrăznesc să fie proprii arhitecți ai vieții profesionale și care au curajul să apeleze la sprijin profesional cu scopul de a crea o structură solidă pentru un viitor stabil.

Dincolo de metafore, cred cu tărie in proiectul ”Viitorul Meu”, pentru că eu cred în oameni și în dorința acestora de a deveni cele mai buni versiuni ale lor. La fel cum mai cred că performanța vine atunci când setul de valori și principii, când abilitățile și competențele se sincronizează perfect cu meseria / activitatea pe care o faci!

De aceea astăzi, la două săptămâni de la startul în această cursă pentru viața profesională, realizez că iubirea mea de meserie se traduce în participarea și implicarea activă în schimbarea paradigmei din zona de capital uman.

P.S.: Pe o felicitare primită recent scria: “Dacă lupți poți sa pierzi, dacă nu lupți, ai pierdut deja!”. Esența acestui citat cred că poate fi de folos oricărei persoane care simte că nu reușește să se raporteze sau adapteze corect la cerințele din piața forței de muncă.

Indiferent ce alegeți să sărbătoriți astăzi, vă îndemn la un moment de introspecție! Puneți totul pe pauză vreme de 5 minute și răspundeți-vă sincer, în tihnă, la întrebarea: ”Eu ce am făcut astăzi pentru Viitorul Meu?” Cred că răspunsul poate fi edificator pentru toți cei ce au curajul să și-l ofere.