Planul de carieră, moft sau necesitate?

Patricia Andrei 01.07.2021
Resurse pentru schimbări în carieră

În cariera profesională apar momente în care simțim nevoia sau devine necesar să ne gandim la următorul pas. Ideal ar fi ca acest moment să nu ne ia pe nepregatite, ci să fie un demers conștient și continuu.

Cand un anume obiectiv profesional apare la orizont, e oportun să te gandesti la a avea un plan de actiune.

1.Primul pas este clarificarea a ceea ce vrei sa obții și a orizontului de timp pe care ți-l pui la dispoziție. Dacă ai un obiectiv pe termen lung, propune-ți cateva ‘borne’ sub forma unor obiective-intermediare, necesar a fi atinse pentru a asigura succesul obiectivului principal. Realizarea lor iți va da încredere că înaintezi în direcția dorită și energia necesară pentru a persevera.

2.Apoi, pentru a prinde rădăcini, clarifică-ți care sunt beneficiile atingerii acestui obiectiv: de ce e important pentru tine. Reflectă apoi asupra locului în care te afli deja, analizează pașii pe care i-ai făcut în direcția dorită: (nivel de) cunoștinte dobandite, abilități antrenate, realizări și acțiuni întreprinse, etc

3.Nu pierde din vedere să analizezi care sunt resursele cu care pleci la drum (timp, bani, informații, oameni, etc), dar și ce resurse ți-ar mai fi necesare.

4.Odata ce iți e clară destinația, e timpul să alegi strategia pe care o vei aplica. Ce acțiuni vei întreprinde? Cum vei proceda? Ce dificultăți sau obstacole anticipezi ca vei întalni? Ce opțiuni de a le depăși întrevezi?

5.Nu în ultimul rand, nu trișa. Asigură-te că ai claritate asupra ‘livrabilelor’ pentru a putea masura progresul în directia dorită.

Planul de carieră îți oferă claritate și consecvență în alegerile tale. Vei ști caror oportunităti vrei să le dai curs si carora sa le spui ‘nu’ fără regrete.

Te vei prezenta cu mai multă încredere într-un interviu. Într-o discutie de tema planului de dezvoltare cu managerul tău, iți vei putea articula cu claritate opțiunile si intențiile. Vei evita astfel riscul de a te plafona sau a stagna într-un rol, ani la randul.

Obiectivul din planul tău de cariera nu e un JOB. Chiar și de îți propui să ajungi CEO, cu siguranță peste 10, 15, 20 de ani, fișa de post a acestui rol o sa fie semnificativ diferită de ceea ce știm azi.

Obiectivul din planul tău de cariera e o OPORTUNITATE … un rol în acord cu valorile tale profesionale, în care vei crește, vei simți că poți să contribui și astfel, te vei simți împlinit.