Jurnal de start de carieră – Important pentru tinerii profesioniști!

Leonard Rizoiu 21.09.2021
Început de carieră

Am avut întotdeauna aspirații mari, pentru că mi-a fost clar demult ce fel de om sunt și ce pot. În plus, am avut parte de sprijin nemărginit din partea celor dragi, față de care nu mă sfiam să îmi expun gândurile și planurile de viitor.

Cu toate acestea, nu a fost ușor să fiu ”young professional”. Pentru că niciodată nu e ușor să fii la început și, desi ai un bagaj semnificativ de cunoștințe, să simți că tot trebuie să înveți din mers, să te dezvolți personal în același timp și să te maturizezi profesional în cel mai serios mod cu putință.

Astăzi, la 20 de ani distanță de toate acele sentimente mixte, învăț să mă descopăr zi de zi în ipostaza de lider și să o folosesc pentru a încuraja tinerii să afle mai multe despre piața muncii și despre ei înșiși ca profesioniști, ca muncitori, ca oameni de viitor și pentru a le fi alături în această călătorie de învățare și dezvoltare.

Așa că iată-mă acum începând acest jurnal de carieră, cu 2 aspecte deosebit de importante pentru orice parcurs profesional!

1.INTROSPECȚIA – a te cunoaște foarte bine, a-ți înțelege punctele forte și cele slabe, a ști cum să acționezi și reacționezi în diferite contexte este vital pentru a construi fundația unei cariere solide. Procesul trebuie să pornească de la ”Cine sunt eu?” pentru că succesul real și profund intervine în 95% dintre cazuri atunci când ești autentic și cu adevărat prezent în ceea ce faci, indiferent de job. Să știi cum funcționezi în cadrul locului de muncă este o abilitate important, care se învață și devine esențială pentru rezultatele tale profesionale, pe termen lung. Înțelegerea de sine și feedbackul îți vor permite să îți folosești punctele forte pentru a avea un impact și să îmbunătățești continuu punctele slabe pentru a dobândi dezvoltare.

2.CONȘTIENTIZAREA – după a te cunoaște pe tine foarte bine, ce este mai important e să îți cunoști meseria. Nu la modul general și nu ca descriere, ci să știi ce te diferențiază cu adevărat în ceea ce faci, specific. Ești foarte bun la a relaționa cu clienții sau poate stăpânești la perfecție un anumit program sau creativitatea ta nu cunoaște limite? Caută să devii apreciat la nivel de companie pentru această abilitate particulară a ta și continua să înveți să o dezvolți! Participă la seminarii, traininguri, workshopuri, solicită sugestii și feedback de la liderii departamentului, oferă-te voluntar pentru proiecte în care chiar crezi și abordează cu încredere profesioniștii care îți pot fi mentori de-a lungul călătoriei tale de dezvoltare a unei cariere de succes! Mai mult, împărtășește această abilitate a ta sau din cunoștințele tale cu ceilalți, oricând ți se solicită ajutor! Astfel, vei face pași importanți și siguri de la conștientizarea abilităților la stăpânirea acestora.

Oh… începuturi! Pare atât de greu, dar nu e nimic de neatins atunci când există determinare și perseverență, nu-i așa? Dragă tânăr la început de drum, este foarte important să încerci să depășești, în fiecare zi câte puțin, limitele cinismului care ne este promovat intens în aceste vremuri. De ce?! Simplu! Pentru a obține o înțelegere profundă despre tine, despre abilitățile tale, despre munca pe care alegi să o faci și pentru a reuși să îți dezvolți cariera.

Conectează-te cu tine însuți, construiește-ți perspicacitatea în afaceri, urmărește experții din domeniul tău și învață de la ei. Creează o punte între tine și liderii companiei în care lucrezi sau pentru care ai vrea să lucrezi, caută informații și pune întrebări relevante. Adaugă valoare organizației sau obiectivelor tale înțelegând modul în care munca ta poate accelera sau îmbunătăți rezultatele unei organizații.

Pentru că tinerii care se cunosc pe ei înșiși și cunosc impactul muncii lor, vor fi întotdeauna nu doar mai implicați, dar și mai determinați să construiască, să crească, să arate că nimic nu e imposibil. Chiar și la început de drum!