Pregătirea pentru interviu – Scurt ghid pentru candidați
Așa cum un sportiv se pregătește anterior intrării pe teren, pentru a face performanță, din perspectiva noastră, vedem util ca și candidații să se pregătească pentru interviu: interviuri cu recruterii, cu managerii caer caută să îți completeze echipa sau chiar interviuri mixte, unde sunt prezenți atat recruteri cat și manageri sau specialiști.
De-a lungul timpului au fost oferite multe sfaturi și recomandări candidaților – articole mai detaliate sau redactate mai succint, însă folosindu-ne de experiența relevantă a consilierilor noștri în carieră, care au gestionat nenumărate procese de recrutare și au consiliat mulți candidați, îți punem la dispoziție acest scurt Ghid ce conține aspectele pe care le considerăm relevante și de actualitate.
Consilierii în carieră le amintesc adesea candidaților: căutarea unui nou job este un job în sine. De ce? Pentru că necesită timp și răbdare și cere multă implicare, însă când rezultatul este pe măsura efortului, atunci știi că a meritat din plin!
Rareori realizăm, însă pentru candidat, procesul de recrutare începe din momentul în care începe să își scrie CV-ul – cartea sa de vizită, pe baza căreia recrutorul decide pe cine invită la interviu. Recrutorul caută experiența și cunoștințele care l-ar califica pe candidat pentru prima etapă a procesului de recrutare: interviul.
Din momentul în care ai încheiat discuția cu recrutorul și ați agreat programarea întâlnirii, începe pregătirea pentru interviu. Ce faci acum?
Documentează-te cu privire la compania angajatoare
Presupunând că deja ai făcut o scurtă documentare cu privire la angajator încă dinainte de a trimite CV-ul, acum este necesară o pregătire mai aprofundată: caută informații cât mai recente despre companie, eventual chiar despre activitatea departamentului în care vei lucra (dacă acestea sunt disponibile), despre management, despre valorile companiei, reputația în piață și cultura organizațională și tot ce poți afla din mediul online sau de la actuali sau foști angajați ai companiei, astfel încât să ai o imagine cât mai clară și mai completă despre echipa căreia i te vei alătura. Poți găsi comunicate de presă sau interviuri oferite de management, din care să afli inclusiv planurile de viitor ale potențialului tău angajator.
Dacă ai câteva neclarități sau nelămuriri, te poți folosi de ocazia de a adresa întrebări, spre finalul interviului. În acest sens, poți să îți pregăteși o scurtă listă de întrebări relevante, la care chiar nu ai reușit să afli răspunsuri până în momentul interviului.
Odihnește-te și prezintă-te într-o ipostază cât mai favorabilă
Oricât de mult ți-ai dori postul și oricâte emoții ai avea înaintea interviului, încearcă să te culci mai devreme în seara dinaintea interviului. Nu ai vrea să ajungi nedormit sau obosit la întâlnirea cu viitorii colegi, pentru că… știi vorba: ”nu vei avea a doua șansă de a face o primă impresie bună”.
Când ești odihnit îți este mult mai ușor să oferi răspunsuri relevante și coerente unor întrebări ”spontane”.
Asigură-te că ai ținuta și aspectul potrivite
Indiferent că vorbim despre interviul față în față sau despre un interviu online, desfășurat pe platformele video atât de des utilizate în contextul actual, este preferabil să ai o ținută office, să te îmbraci așa cum te vei îmbrăca atunci când îți vei începe activitatea la noul job. Îți recomandăm să alegi o ținută fără culori stridente sau prea închise (”all black”).
Pregătește-ți din timp (eventual cu o zi înainte) ținuta pe care o vei purta la interviu, asigură-te că hainele sunt curate și călcate din timp și că toate piesele se asortează.
Atenție la excepții! Dacă ți se comunică faptul că echipa ta are o ținută casual, poți pregăti o vestimentație mai lejeră, dar nu blugi ”rupți” și adidași. Adoptarea unui stil vestimentar apropiat de cel agreat la nivel de echipă sau companie este o modalitate în plus de a arăta că te potrivești cu ei.
Recitește anunțul de recrutare
Acum este momentul să recitești cu maximă atenție anunțul de angajare și să identifici cele mai importante și relevante cerințe și responsabilități, pentru a înțelege cât mai bine cum arată candidatul ideal din perspectiva angajatorului. Îți poți pregăti exemple din experiența ta profesională, care să arate compatibilitatea ta cu tipul de candidat căutat de angajator și cu ajutorul cărora să demonstrezi că poți face față cu succes rolului.
Este important să identifici cuvintele cheie din anunțul de recrutare, iar în timpul discuției cu angajatorul să oferi argumente în susținerea candidaturii tale, folosindu-te de acele aspecte pe care managerul le-a considerat relevante pentru descrierea viitorului coleg și a experienței pe care dorește ca acesta să o aibă.
Echipamentele pentru interviul video/ online
Dacă interviul se desfășoară online, este indicat să te așezi într-o încăpere în care vei avea luminozitate bună și liniște și unde discuția să nu vă fie întreruptă de prezența copiilor, a celorlalți membri de familie sau a animalelor de companie, astfel încât dialogul cu recrutorul sau cu viitorul manager să se desfășoare în aceleași condiții ca în sala de interviu.
Verifică buna funcționare a echipamentelor (laptop, telefon mobil, tabletă, cameră video, căști) și a platformelor (Zoom, Skype, Google Meets etc.) pe care le vei folosi în timpul interviului.
Asigură-te că ai totul pregătit cu 10-15 minute înainte de începerea efectivă a interviului. Cu siguranță nu-ți dorești ca interviul să se încheie înainte de a începe, din cauza tehnologiei care ar trebui să ne fie aliat în comunicare, nicidecum o piedică.
Întâlnirea față în față
Dacă interviul este la sediul companiei, nu exagera cu parfumul sau cu machiajul, în cazul femeilor.
Calculează-ți timpul necesar pentru deplasarea de acasă până la biroul angajatorului, astfel încât să ajungi cu 10-15 minute mai devreme de ora stabilită. Astfel, vei avea timp să te relaxezi puțin, să îți pui în ordine gândurile și eventual să observi atmosfera din sediu – ce fac oamenii care întră sau ies din clădire (zâmbesc, sunt relaxați, grăbiți, îngândurați…?).
Când te întălnești cu recrutorul și viitorul manager, amintește-ți că faci o bună impresie printr-o strangere de mână fermă, un zâmbet sincer și menținerea contactului vizual pe parcursul discuției.
Cele mai frecvente întrebări ale angajatorului
Niciodată nu știi ce întrebări îți vor fi adresate în cadrul interviului, însă ai putea să te pregătești pentru cele care sunt mai frecvent folosite. Iată câteva dintre ele:
- Spune-ne câteva cuvinte despre tine.
-
- De ce îți dorești acest post?/ De ce vrei să lucrezi în această companie?
-
- Care este motivul pentru care ai decis să pleci (ai plecat) de la actualul/ fostul angajator?
-
- Oferă-ne un exemplu de situație dificilă pe care ai fost nevoit să o gestionezi și spune-ne cum ai depășit-o.
-
- Spune-ne dacă ai avut un conflict la locul de muncă și cum ai depășit situația.
-
- Ți s-a întâmplat să comiți greșeli la locurile de muncă anterioare? Oferă-ne câteva detalii.
-
- Ce consideri că te recomandă pentru acest rol? Ce valoare crezi că vei aduce în echipă/ companie?
-
- Enumeră 3 calități pe care le ai și 3 aspecte pe care ai dori să le îmbunătățești la tine.
-
- Ce ți-a plăcut/ nu ți-a plăcut la job-urile anterioare?
-
- Ce planuri de viitor ai în carieră?
Fiecare dintre răspunsurile pe care le oferi trebuie să conțină argumente în favoarea candidaturii tale pentru postul vizat și să îl convingă pe angajator că ești persoana potrivită pentru acest rol.
Poți adresa și tu întrebări angajatorului
Spre finalul discuției, dacă nu ai aflat tot ce doreai să afli despre postul pentru care candidezi sau despre compania în care dorești să te angajezi, vei avea ocazia să adresezi câteva întrebări recrutorului sau viitorulu manager.
Pregătește-ți o listă de întrebări relevante pentru tine, astfel încât să înțelegi cât mai bine care va fi rolul tău, cum îți va fi evaluată munca și ce așteptări are angajatorul de la tine.
Este posibil ca recrutorul să nu îți poată oferi răspunsuri la întrebările tehnice (nu acesta este rolul lui în procesul de recrutare), însă îți poți structura întrebările în două ”secțiuni”: cele pentru HR și cele pentru discuția tehnică, pe care o vei avea cu managerul direct.
Pe recrutor îl poți întreba despre profilul candidatului ideal, despre etapele procesului de recrutare, despre procesele interne (evaluări anuale, training-uri, activități de echipă etc.), despre cultura organizațională, dacă postul disponibil este nou creat sau este liber datorită unei plecări din companie sau a promovării celui care l-a ocupat anterior sau despre orice alte aspecte care sunt de interes pentru tine.
Îți poți întocmi o listă de întrebări la care îți dorești să afli răspunsuri, însă este de preferat să te rezumi la cele care sunt mai relevante pentru tine în această primă etapă a interviului, restul aspectelor putând fi lămurite înainte de acceptarea ofertei, în eventualitatea că vei fi candidatul ales.
La fel poți proceda și pentru discuția cu viitorul manager – îi poți adresa câteva întrebări concrete la care ai nevoie de răspunsuri pentru a lămuri cele mai importante aspecte legate de activitatea ta în echipă, de programele software utilizate, competențe tehnice necesare și modul de evaluare a activității tale.
Dacă dorești, poți nota pe o agendă toate aceste întrebări și răspunsurile primite de la cei cu care susții interviul.
Prezintă-ți în mod convingător atu-urile
Interviul este discuția în cadrul căreia candidatul și potențialul angajator fac cunoștință și decid dacă există compatibilitate și interes pentru continuarea procesului de recrutare.
Angajatorul va dori să afle dacă ai cunoștințele și competențele necesare postului și dacă te potrivești cu echipa și stilul de lucru al organizației. În egală măsură, și pentru tine va fi un moment de decizie, dacă vei mai fi interesat să te alături acestei echipe sau dacă îți vei continua căutările.
Pentru această etapă, îți recomandăm să ai în vedere câteva aspecte esențiale:
- păstreaza-ți încrederea, menține contactul vizual cu partenerii de discuție și zâmbește
-
- arată-ți interesul față de post și față de compania angajatoare
-
- răspunde clar și concis la întrebări, fără să detaliezi mai mult decăt este cazul
-
- folosește exemple din experiența recentă, pentru a demonstra că ești potrivit pentru job și că, dacă vei fi angajat, vei aduce beneficii echipei/ companiei
-
- arată-i angajatorului că ești un candidat valoros, care poate depăși cu succes provocările
-
- dacă îți lipsesc anumite cunoștințe sau competențe, fii onest cu privire la acest aspect, însă exprimă-ți clar disponibilitatea de a învăța și a devzvolta noi abilități
-
- nu te grăbi să răspunzi la întrebări, ia-ți câteva secunde timp de găndire, pentru a formula răspunsuri convingătoare și relevante pentru postul vizat
-
- răspunde la întrebarea privitoare la așteptările salariale după ce înțelegi complexitatea postului și afli despre pachetul de beneficii oferit de angajator; un interval ar fi mai indicat decât o sumă fixă, după ce te-ai documentat cu privire la media pieței și ai evaluat dacă te încadrezi cu nivelul de experiență
Etapa de testare
Sunt companii care includ în procesul de recrutare diverse tipuri de teste: de la cele de Excel sau de competențe IT (sub formă de chestionar ori proiect/ aplicație) până la teste de personalitate, de compatibilitate cu cultura organizațională și de verificare a diverselor abilități și trăsături necesare postului (Myers-Briggs, Predictive Index, Hogan Assessments, cele de tip deductive reasoning etc. – poți găsi pe internet exemple de întrebări pentru fiecare tip de test).
După interviu
Amintește-ți să trimiți un mesaj de mulțumire pe mail (la cel mult 24 de ore după întâlnire) celor cu care ai avut interviul, prin care să îți reafirmi interesul față de postul vacant și față de companie, arătându-ți disponibilitatea pentru următoarele etape ale procesului de recrutare.
Dacă nu primești nici un răspuns de la recrutor în intervalul comunicat la finalul interviului (de obicei, 1-2 săptămâni după întrevedere), îi poți trimite un mesaj prin care să îi soliciți informații actualizate despre evoluția procesului de recrutare și o eventuală decizie cu privire la candidatura ta.
Oricare ar fi răspunsul angajatorului la finalul procesului de recrutare, încearcă să rememorezi discuțiile avute, răspunsurile de care ai fost mulțumit sau cele pe care ai putea să le îmbunătățești pe viitor și gândește-te ce poți face pentru a avea o prezență convingătoare la interviu și a obține postul.
Mult succes în găsirea job-ului dorit!
Înscrie-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu cele mai recente știri!