Pregătirea pentru interviul de angajare

Echipa Viitorul Meu 10.04.2023
Ghiduri practice

În cazul în care noi, echipa Viitorul Meu, nu spunem suficient de des cât de importantă este pregătirea pentru interviul de angajare, vom scrie aici, în acest articol, câteva idei, opțiuni și exemple, care te ajută să te pregătești pentru interviu. 


În practica noastră de consiliere în carieră, am desfășurat peste 60 de simulări de interviu, pentru a ajuta candidați diferiți să își crească șansele la interviul de angajare. Indiferent dacă urmează să participăm la un interviu online sau la un interviu față în față, recrutorii și managerii decidenți caută oameni care să răspundă nevoii pe care ei au făcut-o cunoscută în anunțul de angajare. 
Sunt câteva sute de candidați pe care i-am consiliat și ajutat să își găsească locul în piața muncii din România și din afara țării, în roluri diverse: de la manageri de top la specialiști și freelanceri. Știm din experiență proprie că o experiență bună la interviul de angajare nu însemnă doar că acel candidat pe care l-am întâlnit va fi angajat în rolul vacant. În procesele de recrutare sunt adesea implicați mulți candidați pentru a rămâne o listă scurtă de 3-4 candidați considerați a fi potriviți cu rolul vacant dar și cu compania care angajează. O experiență bună la interviu poate să însemne un recrutor care a înțeles clar unde te potrivești tu ca și candidat și care sunt rolurile cu care poate veni către tine sau te poate recomanda mai departe. 

În acest articol, vom exemplifica câteva modalități simple de a te pune în valoare și a aduce evidențe pentru punctele tale forte și competențele dezvoltate. 
Cunoaștem mulți profesioniști foarte buni care ne spun „mie nu îmi place să mă laud” și având această credință în minte, frecvent nu vorbesc despre realizările lor, nu știu să își prezinte punctele forte și competențele care îi diferențiază în piața muncii.

Câteva opțiuni simple de a vorbi despre competențe tale, despre punctele forte, am scris aici:
 
„În trecut, am fost observat și apreciat pentru că am adus în echipă (competența/inițiativa/soluția x),competența x este unul dintre punctele mele forte”
Evidențiezi că un punct forte, o competență la care ești foarte bun astfel încât și alții beneficiază de ceea ce tu știi și poți să faci. 
Exemplu:
Nu este util să spui: comunic foarte bine
Este util să spui: În trecut, am fost observat și apreciat pentru că am ajutat colegii de echipă să comunice mai eficient. Am propus să folosim un sistem de mesaje instant între echipa noastră și echipa clientului pentru a rezolva situațiile urgente. Acest sistem este și acum folosit în echipă. 
 
„În una dintre evaluările mele de performanta, managerul a punctat că sunt foarte bun la (competența x/abilitatea de a face x....)”
După fiecare evaluare a performanțelor tale, notează-ți aprecierile/comentariile pe care managerul le face ca să poți fi specific atunci când mergi la interviuri și oferi informații despre performanța ta. 
Exemplu:
Nu este util să spui: am abilitatea de a mă descurca foarte bine în mediul organizațional 
Este util să spui: În ultima evaluare a performanței, managerul meu a punctat cât de impresionat(ă) este de abilitatea mea de gestiona mai multe proiecte și deadline-uri în echipă.Mai mulți lideri seniori din organizație m-au nominalizat pentru promovare într-un rol mai mare ca responsabilitate datorită inițiativei implementată de mine în proiectul x. 
 
„Colegii de echipă îmi spuneau frecvent că sunt bun la a face X și că am abilitatea x”
Această idee evidențiază faptul că ești talentat la ceva anume și că și alții au observat acest lucru. Să împărtășești o poveste în care un coleg s-a bazat pe tine să faci x te poate ajuta să fii concret și specific. 
Exemplu:
Nu este util să spui: sunt foarte bun în situații de criză
Este util să spui: Colegii mei spun frecvent că se bazează pe mine să fiu calm și să fac un plan în situații de criză. Odată, unul dintre clienți gestionați de colegul meu s-a plâns de modul în care acesta a rezolvat o situație cu site-ul. Au amenințat că vor înceta colaborarea cu noi dacă situația site-ului lor nu era rezolvată de urgență. Eu am fost persoana care l-a liniștit pe colegul meu și l-am ajutat să facă un plan concret pentru a rezolva situația clientului.  
 
„Sunt cunoscut pentru îmbunătățirea mediului nostru de lucru, am o bună abilitate x” 
Managerii cu rol decident în privința recrutării caută candidați care pot avea un impact pozitiv în echipă. 
Exemplu:
Nu este util să spui: oamenii se simt bine în preajma mea
Este util să spui: Am dezvoltat capabilitatea de a fi un manager apreciat de oameni, țin foarte mult să existe colaborare în echipă. Am inițiat și găzduit o sesiune de îmbunătățire a colaborării dintre echipa pe care o conduceam și echipa clientului nostru, ca să învățăm cum să răspundem mai bine și mai eficient la cerințele clientului, într-un mod sănătos și pentru echipa noastră. A fost un succes și alți manageri au implementat în organizație acest tip de întâlniri și m-au invitat să le spun cum am făcut noi.   
 
„Am câțiva prieteni buni, cu care am păstrat relația de-a lungul timpului și ne susținem reciproc în diferite momente ale vieții”
Această idee este util de exprimat într-un rol în care relațiile sunt importante. Te invităm să folosești exemple specifice pentru a arăta cum abilitățile tale de networking și dezvoltare de relații sunt parte din tine și le poți folosi atât în plan personal cât și profesional. 
Exemplu:
Nu este util să spui: am abilități de networking foarte bune
Este util să spui: am câțiva prieteni cu care am păstrat și dezvoltat relația de-a lungul vieții. Sunt mereu atent să știe că sunt acolo pentru ei. Am învățat să folosesc această abilitate de a dezvolta și păstra relații de durată cu clienții cu care lucrez. Mulți dintre clienți m-au urmat când am ales să schimb job-ul.   
 
Atunci când rei să-ți maximizezi șansele la interviul de angajare și să găsești modalități sănătoase de a te prezenta pe tine ca profesionist, te invităm să te antrenezi cu un consilier în carieră profesionist aici