Suntem într-o mare criză a forţei de muncă. Din 10 oameni chemaţi la interviu, doar unul se prezintă

Leonard Rizoiu 18.12.2019
Jurnal de recrutor

România se confruntă cu o criză acută a forţei de muncă, iar situaţia se deteriorează din ce în ce mai mult, a declarat, joi, Leonard Rizoiu, CEO al companiei de recrutare LeoHR, în cadrul conferinţei ‘Economia digitală – ce poate să câştige România?’.’Piaţa forţei de muncă nu îşi revine şi vorbim de toate poziţiile, de la operator de producţie până la director general, este o provocare să găseşti un om care să se potrivească în compania ta, care să aibă valori, principii, aşa cum ţi-ai dori’, a susţinut Rizea. El a citat un studiu potrivit căruia România se află pe locul doi în lume, după Taiwan, ca deficit al forţei de muncă.

‘Suntem într-o mare criză a forţei de muncă, iar lucrurile se deteriorează din ce în ce mai mult. Realitatea este foarte gravă. Din zece oameni chemaţi la interviu, apare unul singur’, a completat reprezentantul companiei de recrutare.

Rizea a comparat situaţia cu experienţa sa din 2002, când, din poziţia de reprezentant al departamentului de resurse umane al uzinei Dacia de la Mioveni, primea candidaţi care erau dispuşi să străbată toată ţara ca să vină la interviu.

‘Inginerii trimiteau CV prin poştă, scris de mână. Din 10 ingineri din Satu-Mare, Botoşani, Iaşi, oraşe foarte îndepărtate, îmi veneau 10 ingineri la interviu. Aceasta în condiţiile în care aveau seara tren din Botoşani, dimineaţa ajungeau în Bucureşti, schimbau trenul spre Piteşti, de unde luau o rată, un autobuz până la Mioveni, iar, cum uzina Dacia este la cinci kilometri de Mioveni, veneau pe jos de acolo. Şi veneau la interviu. Astăzi, în Bucureşti, eu sunt la Charles de Gaulle Plaza, unde este staţia de metrou şi doar traversezi un bulevard, şi din zece chemaţi vine unul’, a relatat el.

Sursa: https://www.economica.net/rizoiu-leohr-suntem-intr-o-mare-criza-a-fortei-de-munca-din-10-oameni-chemati-la-interviu-doar-unul-se-prezinta_155514.html