Viața profesională împlinită după revenirea din concediu de ingrijire copil
Un concediu de ingrijire copil este o pauză de la viața profesională, dar nicidecum un concediu. Cu toate acestea, multe mămici întâmpină provocări în momentul în care se hotărăsc să revină la locul de muncă. Această trecere de la responsabilitățile materne, la cele contractuale nu reprezintă o finalitate, dar (în cele mai multe cazuri) inevitabil apar îndoielile, temerile, neîncrederea chiar. Dacă te afli într-o astfel de situație, haide să ne plimbăm printre rândurile de mai jos, oprnind de la această primă întrebare:
Ce înseamnã pentru tine viațã profesionalã împlinitã?
Întreb ‘pentru tine’ pentru cã dacã aș întreba 100 de persoane, aș avea cu siguranță 100 de rãspunsuri diferite.
Din perspectiva mea, o viațã împlinitã profesional este atunci când îți faci jobul cu bucurie, atunci când ești conștient de impactul pe care îl ai prin ceea ce faci, când există un echilibru între profesional și personal, când știi cât valoreazã munca ta, când crești și înveți prin ceea ce faci. Iar când ai momente grele, fiindcă da, o viațã profesionalã împlinitã nu înseamnã numai momente faine, ci și tot felul de situații pe care e nevoie sã le gestionezi, (obosealã, conflicte, frustrare) gândidu-te la motivul pentru care faci acest job, te motiveazã sã mergi mai departe.
Pe tine ce te motiveazã sã treci peste situațiile dificile?
Cum o parte din interacțiunile pe care le-am avut în ultima perioadã au fost cu mame care s-au reîntors la job dupã concediu de ingrijire copil, au tot apãrut niște puncte comune pe care le pun azi în acest articol. O temã mare este ”Cine sunt eu dincolo de rolul de pãrinte? Oare mai pot avea o viațã împlinitã profesional dupã ce apar copiii?”
Stãrile prin care pot trece mamele când se reîntorc sunt de la vinovație cã lasã copilul acasã, îngrijorare, teama de necunoscut si de eșec (ce mã fac cã nu mai țin minte nimic, o sã ma descurc?), nerãbdare, nevoie de stimulare intelectualã, stres financiar, nevoie de sens în rolul pe care îl are și sigur nu le-am acoperit pe toate.
Tu ce stãri recunoști la tine? – CIC sau concediu de ingrijire copil
Deși sunt studii care aratã ce importantã e legãtura mamă – copil în primii ani de viațã ai copilului, deși se vorbește peste tot cã mamele au rolul esențial de a crește oameni, se folosește foarte des sintagma cã ‘stai acasã cu copilul’.
Dacã se întâmplă să cunoști vreo mamă CARE CHIAR STĂ cÂnd e cu copilul acasã, te rog sã-mi dai un semn!
De fapt aceastã percepȚie generalã cã ‘stai acasã’ apasã mult prin presiunea pe care o pune implicit. Stai, adicã nu faci nimic. Foarte interesant ca o preluãm ca atare. Si asta impacteazã încrederea în abilitațile proprii, stima de sine.
Iar în discuțiile pe care le am cu clientele mele, asta este una din perspectivele la care lucrãm.
Un aspect practic pe care îl poți face când te afli într-o astfel de situație, este sã te uiți la ce abilitãți ți-ai descoperit sau antrenat în timpul acestui ”concediu” și sã vezi în ce fel s-ar potrivi ele în contextul profesional.
Îndraznesc sã spun cã o abilitate care se dezvoltã mult este cea a performării mai multor activitãți în același timp. Iar aceastã abilitate poate fi foarte de folos în multe joburi.
Cum ai putea evidenția aceastã abilitate pe care ai practicat-o atât timp?
Odatã reîntoarsă în câmpul muncii, pe langã cele de mai sus, începe jonglarea cu prioritizarea timpului.
”Cum sã ma împart între job si casa?” O recunoști?
Aș vrea sã am un rãspuns general valabil la întrebarea asta. Ce-aș pune aici pe masã, însă, este cã e normal sã fie o perioadã mai agitatã la început și aici ajutã dacã ai un sistem de sprijin (bunici, creșa, bona, vecini) care sã mai preia din sarcinile tale. Însă chiar și cu un sistem de sprijin, sigur tot vor apãrea situații care nu vor fi în controlul tău.
Așa că ar ajuta un exercițiu de reprioritizare.
Exemplu: O clientã de-a mea își pusese timpul cu copiii în calendar și orice altceva se aranja în jurul acelor intervale.
O altã temã care apare la multe, multe mame este cã vor sã facã totul bine, perfect chiar. Și cel mai tare ne supãrãm pe noi atunci când nu facem lucrurile bine.
Ești pregatitã sã vezi cã faci și erori? Si ești pregatitã sã le iei mai ușor?
Nu cred cã existã o rețetã anume pentru o viațã împlinită. Conteazã, în schimb, sã te uiți la ce te împlinește pe tine și cum poți aduce cât mai mult din ce te împlinește, în rolul tãu profesional.
Iar o viațã profesionalã împlinitã nu este non stop așa. Pregãtește-te sã ai și perioade mai dificile. Există totuși o diferență între un om cu o viațã profesionalã împlinitã cu situații mai dificile și un om cu o viațã neîmplinitã profesional. Aceasta este: conștientizarea motivației pentru care face asta.
Un proces de coaching te poate ajuta sã-ți descoperi motivația, sã vezi cam câtã presiune pui pe tine, sã-ți clarifici direcția, sã te apropii mai mult de valorile tale, sã-ți recapeți încrederea în tine. Tot ce trebuie să faci este să îți asculți vocea interioară, întâi de toate. Apoi intră în magazinul alegerilor inspirate și pune în coș una sau mai multe sesiuni de coaching.
Vei descoperi cu ajutorul meu, al nostru, al specialiștilor Viitorul meu, un proces creativ și provocator de gândire dedicat maximizării potențialului tău, personal și profesional. Și toate acestea alături de un partener de nădejde: un coach profesionist.
Tu când vrei sã începi sã construiești la viața ta profesionalã împlinită?