Când învățarea continuă nu este doar o declarație…

Magda Dorobanțu 25.08.2021
Resurse pentru schimbări în carieră

Atunci când dorința de învățare continuă nu este doar o declarație care crezi că dă bine la interviuri sau în conversație cu recruter-ii (și by-the-way, lipsa de autenticitate trece dincolo, se simte) ci un mod de a fi, orice este posibil în viața profesională: de la a fi recunoscut ca expert (la nivel de companie, național sau chiar internațional) în domeniul tău la schimbarea direcției în carieră.

În zilele noastre resursele pentru învățare sunt infinite: internetul, cărțile, oamenii indiferent dacă ei sunt lângă noi sau la celălalt capăt al Pământului (eu sunt uimită de cât de rapid răspund la e-mail oameni ‘mari’ când le scriu cu o câte o întrebare sau pur și simplu ca să le spun în ce fel m-a ajutat o idee de-a lor).

De curând am primit o lecție despre învățare care m-a dat pe spate.

Am avut zilele trecute o conversatie cu Irvin Yalom, Profesor Emerit de Psihiatrie la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii.

Are aproape 90 de ani și este doctor în medicină, psihanalist, psihiatru și autor a nenumărate lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu, precum și câteva romane și nuvele, în care experiența în psihoterapie se împletește cu pasiunea pentru filosofie (e.g. Călătorie către sine, Minciuni pe canapea, Mama și sensul vieții, Privind soarele în față, Soluția Schopenhauer, …).

Ai zice că Dr. Irvin Yalom nu mai are de învățat avânâd în vedere vârsta și anvergura lui profesională.

Doar că…, la finalul conversației noastre mi-a spus că ar aprecia să îi trimit un email în 4-5 săptămâni, ca să îi spun cum s-a așezat conversatia noastră pentru mine. Și asta pentru că își dorește să continue să învețe și să se dezvolte.

Stai ceeee???
Dr. Irvin Yalom vrea sa învețe și să se dezvolte…

Atunci când vezi procesul de învățare ca pe o oportunitate (de dezvoltare, de creștere ca om și ca profesionist) și nu ca pe o sarcină, șansele să perseverezi în învățare sunt mai mari.
Mai mult, văd chiar la mine că îmi este ușor să învăț (despre) ceea ce îmi place sau mă pasionează.
Spre exemplu, anul trecut am participat la 85 de ore de mentor coaching desi aveam nevoie de 10 pentru certificarea din partea Federației Internaționale de Coaching la care am aplicat și pe care am obținut-o.

Creația are la bază învățarea în domenii complementare. În exemplul Dr. Yalom medicina și filosofia se împletesc și dau naștere valorii și noului.

Într-o lume care se schimbă cu o viteză nemaivăzută și în continuă creștere, în care jumătate din job-urile pe care le știm astăzi vor dispărea, în următorii 20 de ani, pentru a lăsa locul unora neinventate încă, curiozitatea și învătarea continuă sunt must have și nu nice to have. Tot ele fac diferența între candidații cu același nivel de pregătire.

Te las cu o invitație la reflecție.
– Tu ce îți propui să înveți?
– Ce crezi că ar fi posibil în viața ta (profesională) ca rezultat al învățării continue?