Ce înseamnă și ce presupune tranziția în carieră?

Magda Dorobanțu 02.09.2020
Resurse pentru schimbări în carieră

Pentru mine, tranziția este trecerea de la o poziție de specialist la una de manager, este schimbarea domeniului sau renunțarea la statutul de angajat pentru antreprenoriat.

Personal, în calitate de coach și facilitator, mă aflu la a treia carieră după cea de redactor financiar și bancher.

Fiecare dintre aceste schimbări, majore pentru mine, au fost însoțite de teama de eșec, iar modul în care am făcut aceste schimbări a avut legătură cu apetitul meu pentru risc și schimbare, angajamentul față de noul drum profesional dar și suportul pe care l-am avut pentru a face următorul pas.

Încă îmi stăruie în minte o întrebare pe care am primit-o în momentul în care am fost capabilă să articulez teama de eșec, ca principală reținere de a face o schimbare deși simțeam că nu mai pot continua să fac ceea ce făceam:
– ‘În ce fel nu este un eșec să continui să faci ceea ce te face nefericită?’
Și acela a fost un punct de plecare pentru a îmbrățișa schimbarea.

Tranziția în carieră împlică și asumarea unui risc: renunți la ceva ce îți este cunoscut din punct de vedere abilități, oameni (colegi, echipă, manager), organizație pentru ceva ce are un grad mare de incertitudine a rezultatului, într-un context în care ai nevoie să dezvolți abilități noi, să te conectezi cu oameni noi și să îmbrățișezi sau chiar să creezi o cultură organizațională nouă.

Este deci, foarte important să conștientizăm care ne este apetitul pentru risc, căci este diferit pentru fiecare dintre noi. Apoi să construim modalitatea optimă de a trăi o tranziție în carieră.

Căci, nu există un mod standard sau un mod corect, de a face o schimbare majoră în carieră. Există, în schimb, modul potrivit pentru tine.

Îmi place o metaforă pe care o folosește Rich Litvin pentru a defini extremele în ceea ce privește apetitul la risc: omul-păianjen și respectiv vikingii.

Omul-păianjen

* Deși zburdă deasupra orașului, Omul-păianjen nu poate zbura, așa că nu dă drumul unei corzi până nu și-o fixează pe următoarea.

Altfel spus, abordarea omului-pâinjen presupune existența, în permanență, a unui plan de rezervă, a unei plase de siguranță.

În termenii tranziției în carieră, poate să însemne că la început faci part-time ceea ce vrei să devină cu timpul full-time, că îți dezvolți abilități pentru noua carieră (faci o școală, un curs sau formare) în timpul în care nu ai renunțat la cariera existentă sau că în concediul de maternitate pornești afacerea la care visezi de mult.

Vikingii

* Vikingii riscau totul și fie câștigau totul, fie pierdeau totul. Ei obișnuiau să își ardă corăbiile odată ce acostau într-un teritoriu nou pe care voiau să îl stăpânească. Își asumau un risc foarte mare dar acesta era un semn al angajamentului lor atât față de ei-înșiși cât și față de cei pe care îi invadau.

Pentru tranziția în carieră, aceasta înseamnă de exemplu să îți dai demisia înainte să îți fi găsit următorul job sau să îți fi lansat deja business-ul propriu.

– Dacă te gândești la o schimbare majoră în carieră, cel mai probabil punctul în care te afli este deja inconfortabil. Deci, de ce ai mai multă nevoie de siguranță sau de angajament?

– Ce fel de schimbare îți permite sistemul de suport pe care ți l-ai creat (și includ aici de la oameni care cred în tine și te încurajează, la economiile pe care te poți baza o anumită perioadă de timp)?