Ce profesie mi se potriveste

Echipa Viitorul Meu 05.06.2022
Resurse pentru schimbări în carieră

Ce profesie mi se potrivește?

Aceasta este o întrebare pe care ne-o putem adresa la intrarea în viața profesională, odată cu alegerea studiilor către care ne îndreptăm cat și pe tot parcursul vieții noastre, ca adulți implicați în campul muncii. 

Noi, consilierii în carieră din echipa Viitorul Meu, ne întalnim frecvent cu oameni care au această întrebare și apelează la ajutorul nostru, ca profesioniști.   

Din perpectiva noastră, în momentul în care ai decis deja să urmezi cursurile unei facultăți (ca exemplu) poți considera că alegerea este pe jumătate făcută. Cu siguranță, la baza deciziei tale de a te orienta către o facultate anume, mai ales când vorbim despre una cu profil tehnic, a stat o analiză/gandire asupra unui posibil parcurs profesional pe care îl vei urma după finalizarea studiilor. Alegerea domeniului în care vom studia în facultate este una importantă, pentru că vom investi timp, energie și bani, iar calificarea și diploma obținute la final ne vor deschide uși către o serie de oportunități profesionale.

Poate că a fost 100% decizia ta, poate că ai ales o anume facultate la îndemnul părinților, al prietenilor, al unui Consilier Vocațional ori al unui profesor care a observat că ai talent pentru un anumit domeniu, poate te-ai întrebat dacă te vezi urmând cursurile facultății alese și dacă, odată obținută diploma de licență, te vezi lucrând în domeniul în care vei fi studiat. 

Dacă ne luăm timp și gandim strategic, la baza alegerii unei profesii sunt câteva ingrediente esențiale pentru a dezvolta o carieră de succes, care să ne aducă satisfacții pe plan profesional:

  • interesul/preferința față de un anumit domeniu
  • deținerea uni set de abilități și competențe necesare pentru a studia și a obține un loc de muncă în domeniu
  • studiile de specialitate, iar aici ne referim inclusiv la formarea continuă pe parcursul carierei, după obținerea diplomei de licență sau de master
  • valorile și principiile, precum și modelele de carieră care te inspiră
  • talentul și pasiunea pentru exercitarea unei profesii anume, fără de care, mai devreme sau mai târziu, poți ajunge la concluzia că alegerea pe care ai făcut-o la 18 sau 20 de ani nu ți se mai potrivește și că singura opțiune este o reconversie profesională. 

Noi întalnim des persoane care nu își iau timp pentru a gandi în profunzime ce drum profesional să aleagă, nu caută resurse în acest sens și nu experimentează diverse opțiuni. Una dintre strategiile de carieră pe care noi o recomandăm, mai ales la intrarea în viața profesională, este de a experimenta: internship-uri, voluntariat în diverse locuri, job-uri de vară ... Experimentarea lărgește paleta opțiunilor de alegere a unei profesii potrivite. Eexperimentand vom ști ce ne place să facem, ce nu ne place, ce ne motivează și ce ne plictisește.  

 La toate cele de mai sus putem adăuga și un ”model”, un profesionist care te-a inspirat prin pasiunea, plăcerea și bucuria cu care își practică meseria – fie că vorbm de unul dintre părinți sau altcineva din familie, fie un profesor sau un specialist care ți-a trezit curiozitatea față de domeniul său de activitate și care ți-a inspirat încrederea că orice meserie este frumoasă, dacă o practici cu drag. 

Pentru a afla care sunt cele mai potrivite opțiuni pentru tine, poți apela la ajutorul unui Consilier Vocațional, care te va ajuta să înțelegi care sunt particularitățile câtorva dintre domeniile de interes pentru tine și care este setul de abilități și competențe necesare. Pe parcursul ședințelor de consiliere, cu ajutorul unor instrumente de lucru specifice și prin discuții menite să ajute la identificarea celor mai potrivite opțiuni pentru tine, astfel putând întocmi o listă care să cuprindă câteva posibile variante către care te poți orienta. 

După cum observi, identificarea corectă a opțiunilor tale reale în a te orienta către o anumită profesie este un proces, o călătorie, care își va arăta roadele pe termen mediu și lung. În schimb, alegerea unui drum fără a ține cont de aceste repere importante poate duce către nemulțumiri, frustrări, lipsă de energie, insatisfacții sau chiar renunțarea la câțiva ani buni investiți în studii și experiență într-un domeniu nepotrivit.

Concluzie:

  • cunoaște-ți atu-urile
  • studiază, dezvoltă-te, experimenteaeză în ariile în care te simți atras/interesat 
  • analizeză-ți cât se poate de bine opțiunile, car esunt părțile pozitive și cele dificle
  • permite-ți să testezi variantele care consideri că ți s-ar potrivi 
  • alege-ți cu încredere drumul și bucură-te de călătoria profesională
  • dacă, în timp, vei constata că locul în care te afli nu mai corespunde cu dorințele tale sau nu mai este în concordanță cu obiectivele tale, vei avea întotdeauna varianta reconversiei, pornind de la ”ingredientele” esențiale enumerate la începutul articolului și adăugând experiența și lecțiile învățate pe parcursul anilor.

Noi, consilierii în carieră din echipa Viitorul Meu, suntem aici pentru tine – ne poți contacta aici