Cum ar fi să te pregăteşti pentru cariera ta la fel ca pentru o călătorie?

Nicoleta Neghină 14.10.2020
Resurse pentru schimbări în carieră

Cariera precum o călătorie.  –  Am făcut recent un lucru pe care îl plănuiam de ceva vreme. Chiar dacă ori nu găseam timpul potrivit, ori mă gândeam că e prea mare bătaie de cap pentru un beneficiu prea mic. Şi numai gândul la pregătire deja îmi alunga orice dorință de a purcede. Plus gândul că ”Dacă n-o să fie bine?”, venea ca bonus.

Acest proiect era de fapt un drum de o zi până la mare (2 copii şi 2 adulți, din Bucureşti). În mod normal, durata ar fi în jur de 2.5h dus, deci un total de 5h.

Când ne-am hotărât să-l facem, am pregătit bagajul timp de o oră. Rezultatul a fost: 3 rucsacuri si 3 genți mai mici – pentru o zi. A ieșit un drum total dus-întors de 7h. Am folosit cam 70% din ce am pregătit. Am stat pe malul mării 6h și ne-am bucurat de briză.

 

Ce asemănare ar putea fi între o călătorie și carieră?
 

Le poți privi pe amândouă ca proiecte. Felul în care te pregăteşti pentru călătorie e asemănător cu felul în care te pregăteşti pentru cariera. În ce direcție o iei? Ce gânduri îți trec prin cap? Ce acțiuni întreprinzi? Cu cine te sfătuieşti? Pe cine mai iei cu tine in călătorie?

Uitându-mă la bagajele pregătite și minunându-mă de câte sunt, multe gânduri au început să zbârnâie în mintea mea și să se lege de cuvântul ”cariera”.

 

Ce a reieşit pentru mine din experiența asta:

???1. În primul paragraf am exemplificat ce fel de scuze, ce fel de credințe/ gânduri mă împiedică să  acționez. Cum acesta este un articol despre carieră, te invit să te uiți la ce gânduri te țin pe tine pe loc in cariera ta.

Ai observat că uneori chiar gândul că e nevoie să te pregăteşti te împiedică să te pregăteşti? E ca şi cum îți pui un bolovan mare în față şi nu mai vezi nimic din cauza lui. Gândurile acestea vor fi mereu cu tine. Depinde doar de tine dacă le transformi în acel bolovan uriaș sau într-o pietricică.

Ce prim pas ai nevoie să faci pentru a începe pregătirea? Aici încep cu presupunerile: poate ai nevoie să începi un job diferit. Sau poate ai nevoie să faci o trecere la antreprenoriat. Ori poate să alegi conștient că rămâi unde ești acum. Și lista poate continua.

În cazul călătoriei la mare, am ales în primul rând direcția. Apoi m-am întors la motivația mea să văd cât este de puternică și în final am verificat cum va fi vremea. În cazul carierei, m-aș uita la ce tip de motivație este cea care mă împinge spre schimbare și cum se aliniază cu direcția în care vreau să merg. Apoi aș vorbi cu un consilier în carieră, pentru a lua pulsul pieței și pentru a mapa propria experiență cu piața muncii și cu direcția propriei cariere.

 

??? 2.Pentru o zi la mare, 3 rucsacuri și 3 genți pare cam mult. Drept dovadă, am folosit doar 70% din ce am pregătit (o parte din lucruri erau esențiale, altele erau pe principiul ‘ să fie, că nu le cărăm noi, le duce mașina, deși tot noi le-am dus la mașina :)’). Avem uneori tendința aceasta de a ne supraîncărca pentru a fi siguri că am acoperit toate unghiurile.

Ducându-mă spre cariera, observ această tendință în construirea CV-ului. Inserăm în acesta o mulțime de detalii să ne asigurăm că recruiterul știe cât de multe lucruri am făcut noi. Doar că recruiterul nu se uită la TOATE lucrurile descrise în CV, vrea esența. Aici, o discuție cu un consilier de carieră pe marginea CV-ului poate să te ajute să-ți folosești CV-ul 100%.

??? 3. Pe cine mai iei cu tine în călătorie? Noi am fost împreună cu niște prieteni. Interesant este faptul că prietenul nostru e expert în turism și, vorbind cu el, am creionat alte direcții de călătorie mai avantajoase și mai aventuriere.

La fel ca în cariera! Când o iei pe această direcție, vorbește cu prietenii, cu colegii, folosește-ți curiozitatea să afli despre oportunități! Fă-le cunoscut faptul că tu ești în căutarea unei noi provocări profesionale.

 

??? 4. La finalul călătoriei noastre, deși obosiți, eram foarte fericiți. M-am bucurat mult că am reușit să o facem! O dată fiindcă am trecut peste bolovanul gândurilor, apoi fiindcă a fost o experiență plăcută. Dar mai ales pentru lecțiile învățate: să recunosc gândurile/ credințele care mă țin pe loc, să mă uit la esențial când fac pregătirea, să vorbesc cu un expert în domeniu pentru o privire de ansamblu, să îmi fac cunoscute dorințele.

 

Știi ce observ la cei care pornesc în această călătorie a schimbării de cariera? Că se pot pregăti cu tot ceea ce ține de exterior! Își fac CV, profil LinkedIn, networking, și totuși lucrurile NU se întâmplă cum vor ei. Și atunci te întreb… Poate atunci e nevoie să te uiți la tine, să vezi ce te ține pe loc, ce gânduri, poate ce temeri sunt acolo? O discuție de coaching poate să-ți ofere mediul în care să ai claritate asupra bolovanului de gânduri din fața ta.

Deocamdată te provoc să te uiți la ziua de azi: cum ai început-o, cu ce gânduri și cu ce acțiuni, cu cine te-ai însoțit, ce-ai aflat nou despre lume și despre tine, cum te ajută învățarea asta pentru cariera pe care vrei să o urmezi?