Top 3 aspecte ale unui CV profesionist

Leonard Rizoiu 18.03.2020
Resurse pentru schimbări în carieră

CV-ul este de departe cel mai utilizat instrument într-un proces de recrutare și selecție. Este documentul de la care porneștetotul. Acesta conține informații despre persoana activă în piața muncii, prin care aceasta își expune experiența, realizările, istoricul educațional, limbile străine cunoscute, abilitățile informatice, datele personale și de contact. De-a lungul timpului CV-ul a suferit modificări la nivel global. În funcție de legislația diferitelor regiuni sau țări, CV-ul este supus unor rigori etice și chiar legislative.

1.Cel mai important aspect într-un CV este structurarea informațiilor esențiale. La fiecare loc de muncă este important să apară numele organizației, funcția/rolul deținut, principalele atribuții și realizări.

De ce este util să cuprindem de aceste informații:     

  • în câteva randuri trebuie să concentrăm cât mai bine activitatea și rolul avut la un job. De asemenea, să exprimăm punctele tari, impactul în organizație, realizările personale dincolo de fișa postului, meritele și premiile obținute. Toate acestea formulate într-o notă optimistă, dinamică, coerentă și cu un limbaj simplu. Trebuie acoperite parcursul profesional și istoricul educațional. Iar aceste informații trebuie să fie clare, concise, corecte și ușor de înțeles și urmărit.

2.Un alt aspect important este corectitudinea informațiilor. Nu îți poți trece funcții/roluri sau atribuții/realizări care nu reflectă realitatea.

    • Nu este etic iar în piață sunt deja multe companii care verifică corectitudinea CV-ului. Poate ați auzit de companii care au servicii de “background checking”. Nu este ok să apară în CV că știi limba engleză mediu, dar cand te întreabă un recrutor unde ai fost în ultima vacanță, în limba engleză, să spui că nu te-ai pregătit, nu te ajută. Nu este util și nici etic, să îți asumi responsabilități de șef contabil dacă tu de fapt doar ai introdus facturi într-un sistem de plăți. Nu este util și nici etic, să îți aloci realizări care ulterior se dovedesc a fi false, eronate sau chiar ale unor alți colegi sau superiori.

3. Și da, forma CV-ului este la fel de importantă!

    • Sunt voci care spun că aceasta trebuie standardizată (exemplu: modelul European). În schimb, cele mai multe opinii rezoneazăcu a realiza CV-ul încât să reprezinte personalitatea ta. Folosim modele standardizate acolo unde instituțiile (de cele mai multe ori în sectorul public/ administrativ) solicită explicit acest lucru și au propriile proceduri. Și dacă ai 20 de ani de experiență, nu trebuie sa ai un CV de 7 pagini. Este importantă experiența ta, însă un specialist în recrutare nu va petrece atât timp în a citi în detaliu CV-ul tău. Un CV profesionist trebuie să aibă maxim 2-3 pagini, să fie clar, aerisit, concis, corect, sa aiba informațiile relevante. Dacă un recrutor caută un contabil care să fi lucrat în sistemul SAP dar tu ai omis acest detaliu, nu vei reieși în lista lungă – recrutorul caută cuvinte cheie în baza de date. Excepție fac CV-urile unor categorii profesionale speciale. De exemplu, cercetătorii. Acolo este necesar să fie trecute lucrările, proiectele și cărțile scrise. Un alt exemplu ar fi marketingul. Acolo se atașează campaniile sau proiectele de marketing sub formă de portofoliu, etc.
    • Bonus 1: să avem sau nu poza în CV? Dacă alegem să punem poză, să fie una profesională, într-un cadru de business (NU : poƶa de mireasă, baie, mașina decapotabilă …ca exemple pe care le-am văzut eu prin unele cv-uri)
    • Bonus 2: dacă treceti acronime, asigurați-vă că în paranteză scrieți denumirea completa (ASE – Academia Stiinte Economice sau Sef UEL – Șef Unitate Elementară de Lucru)
    • Bonus 3: evitați denumiriile specifice companiei respective (Acheteur/Buyer – Analist cumpărări, Access Gate Responsible – Portar) sau termeni din altă limbă decât cea în care este redactat CV-ul.

Sperăm ca aceste 3 aspecte să îți fie utile în a avea un cv profesionist, relevant, câștigător în mulțimea de alte cv-uri. Dacă timpul nu îți permite să-ți redactezi singur (ă) un cv relevant, care să te scoată în evidență sau simți că ai nevoie de un profesionist care să capteze eficient toate competențele și reușitele tale, noi, echipa Viitorul Meusuntem aici pentru tine!