Unde te vezi peste 5 ani? – De la interviu, la carieră

Rodica Obancea 19.02.2021
Resurse pentru schimbări în carieră

S-ar putea să recunoști această întrebare deoarece este des folosită la interviu de recrutare. Modul în care abordăm noi această întrebare, atât în relația cu recruiter-ul, cât și în relația cu noi înșine și cariera noastră, este scopul cu care scriu acest articol. Te invit să reflectezi la această întrebare, având în minte cele 2 perspective:

La interviu, răspunsul la această întrebare îi poate oferi recruiter-ului indicii despre direcția de carieră a candidatului. Despre obiectivele sale de viitor, dar și despre potrivirea cu rolul pentru care recrutează (contextul și posibilitățile rolului respectiv).  Poate fi util pentru tine să ai un răspuns potrivit cadrului de recrutare și selecție.

Răspunsul tău la întrebare poate spune multe despre tine ca și profesionist dar și ca om:

  • Ai obiective profesionale pe termen lung și mediu. Bineînțeles, pe lângă obiectivul de a-ți găsi un job acum sau un job nou.
  • Ai un plan de carieră asumat, sau doar oferi răspunsurile standard: “mă văd tot aici în organizație dar într-un rol de management”, sau răspunsuri mai glumețe “mă văd în rolul tău”, “mă văd conducand această organizație/echipă” dar și răspunsuri precum “mă văd avand business-ul meu“sau “mă văd făcand ceva pentru mine“… Cum ar fi să vorbești despre obiectivele tale de învățare? Despre direcțiile profesionale pe care vrei să le aprofundezi în continuare?
  • Ai venit pregătit la interviu sau doar „ai venit și te descurci tu”

Piața muncii este în continuă schimbare și dezvoltare. Aceasta cunoaște un ritm al schimbării din ce în ce mai accelerat. În prezent sunt multe fenomene în piață care au și vor continua să aibă impact în cariera fiecăruia dintre noi. Unele dintre acestea sunt:

  • Pandemia a pus focus pe competențele digitale necesare în munca virtuală, în munca de la distanță în marea majoritate a domeniilor.
  • Interesul este în creștere pentru flexibilitate și eficiență. Sunt în piață cereri pentru colaborări punctuale pe proiecte, colaborări cu jumătate de normă. Sau chiar colaborări în diferite scheme de lucru care eficientizează costul cu forța de muncă pentru o organizație. (precum leasing-ul)
  • Creșterea anumitor arii economice și reducerea altora, în cicluri de business de câțiva ani. Un exemplu grăitor este ceea ce am putut observa în această perioadă. Creșterea nestingherită a zonei de comerțului online și restrângerea din zona Horeca.

Din perspectiva mea, dinamica actuală a cererii și ofertei de muncă ne cere să fim permanent conectați cu piața, cu oportunitățile sale. Doar dovedind flexibilitate și creativitate putem reuși să navigăm cu bine prin apele sale. Văd utilitatea asumării de obiective și planuri de carieră. Acestea sunt menite să ne dea direcție. Mai mult, ne ajută să facem alegerile relevante pentru noi și din ce în ce în ce mai ineficient să “plutim” în piață, de la job la altul.

Coaching-ul de carieră poate crea valoare mare pentru noi în asumarea și implementarea obiectivelor și planurilor de carieră.

În plan personal, aceasta este o întrebare importantă pentru fiecare dintre noi. Și pentru cariera noastră.

Lucrez ca și coach profesionist din 2007. În această perioadă am contribuit la crearea și asumarea multor planuri de carieră. Am cunoscut de-a lungul timpului oameni care aveau o intenție foarte clară pentru cariera lor. ”Vreau să fiu CEO, vreau să am propria mea companie, vrea să ajung într-un rol de manager de produs”… Însă, aceștia nu vedeau partea lor de responsabilitate și învățare pentru a ajunge în astfel de roluri. Am cunoscut și oameni care nu știau ce își doresc în carieră. Nu știau ce are sens pentru ei sau ce îi inspiră și motivează să muncească mai departe. Și aici este o parte de responsabilitate și asumare pe care doar noi o putem face pentru noi.

Văd util să avem din cand în când momente de sinceritate cu noi înșine! Asta pentru a crea o viață profesională sănătoasă, o carieră împlinită, în care simțim că munca noastră creează valoare.

Dacă vezi util, te invit să parcurgem împreună un exercițiu simplu. Te ajută să începi reflecția pe baza acestei întrebări.

exercitiu pt articol 23.jpg