Strategia de carieră sau despre ce funcționează în piața muncii actuală 

Rodica Obancea 15.04.2025
Model de carieră

 Nu este o regulă scrisă, însă circulă o „formulă a succesului”, îndrăznesc să îi spun a succesului în viață, alimentată de noi, de părinții și profesorii noștri cu mesaje precum:

  • Trebuie să ai o facultate
  • Învață bine
  • Găsește-ți un job sigur
  • Muncește cu sârg și vei ajunge manager/cineva
  • Ieși la pensie și bucură-te de viață/pensie

O poveste sau frânturi de poveste pe care le-ați auzit, poate, în diverse locuri. Eu le-am auzit acasă și a reprezentat singurul reper în viața mea profesională. Cu experiența de coaching de acum,  consider că acesta este un narativ confortabil, care merită chestionat. A funcționat mulți ani, era prezent într-o formă sau alta și în comunism: dacă respecți regulile acestea găsești un job sigur, din care vei ieși la pensie. 

Astăzi nu mai este valid. Povestea merită schimbată. 

În rolul de coach profesionist întâlnesc mulți oameni care realizează că este o fisură în sistem și că nu este vina lor că nu își găsesc locul în piața muncii actuală. Regulile jocului cu care au crescut nu se mai aplică acum. 

Realitatea pe care o trăim în piața muncii

Trăim și muncim într-o perioadă în care:

  • Angajați loiali sunt concediați printr-un email
  • Găsirea unui nou job este un job în sine și dă rezultate greu
  • Există așteptarea să facem multe cu puține resurse ...și să zâmbim în timp ce facem asta
  • Salariile și măririle salariale rar țin pasul cu inflația
  • Industrii întregi sunt revoluționate de IA cu un ritm mai rapid decât putem noi oamenii să ne creștem competențele

Profesioniștii sunt obosiți. Deziluzionați. Găsesc cu greu soluții. Și, în loc să chestioneze sistemul, mulți dintre ei internalizează eșecul. 

„Poate nu trag suficient de tare”
„Poate ar trebui să mai fac o facultate”
„Poate sunt prea în vârstă/supracalificat(ă)/subcalificat(ă)” ..........
 
Din perspectiva mea, sistemul s-a schimbat. Povestea noastră a rămas la fel.

Cred că a venit vremea să spunem o nouă poveste. 

Care sunt regulile jocului în piața muncii actuală?

De peste 18 ani activez ca și coach profesionist și am antrenat sute de persoane pentru a crește în carieră și a accesa rolurile dorite. Mitul carierei nu ne mai servește în prezent. 

    • Organizațiile și mediile de lucru au evoluat, la fel este util să o facă și strategiile noastre de carieră. Creșterea nivelurilor de automatizare, digitalizare, prezența inteligenței artificiale, munca remote au schimbat modul în care muncim. Industrii noi apar în timp ce industrii vechi dispar. Categorii de job-uri necesită acum să fim fluenți digital și să fim adaptabili. 

    • Și, în acest context, noi primim (și oferim) aceleași sfaturi: ia-ți o diplomă, fii mulțumit că ai un loc de muncă.  

  • Un adevăr greu de înțeles este că, pe diversele platforme de recrutare prezente în piață, este ca și când îți arunci cv-ul în necunoscut. Pentru un job vacant într-o organizație sunt primite, în medie 250+ de cv-uri. Mai puțin de 2% din acestea ajung în stadiul de interviu. Strategia nu este doar depășită, ea nu funcționează.
  • Am fost învățați să fim angajați, nu branduri personale. Am învățat că dacă suntem atenți, ținem capul plecat, gura închisă și ne facem treaba este suficient. Și cu siguranță a fost suficient în anumite perioade. Promovările erau legate de vârsta în companie, șeful vedea eforturile, valoarea era recunoscută .... la un moment. În mediul de business actual, dinamic, complex, cu multă incertitudine, să fii invizibil înseamnă că vei fi ignorat. Poți să fii foarte bun la ceea ce faci, dar dacă nimeni nu știe ce faci, nu contează. Astăzi, succesul ne cere să fim vizibili. Și nu mă refer aici la narcisism, mă refer la a ne dezvolta o voce, un mesaj, o prezență care reflectă expertiza noastră.
  • Atenția s-a mutat de la instituții la indivizi. În realitate, câți oameni cred în compania în care muncesc? Toate fenomenele globale, le-am văzut și în România: Great Resignation, quiet quiting, employee advocacy movements .... toate punctează către faptul că oamenii nu mai au încredere în instituții, în companii. Oamenii cred în oameni. Colegi, profesioniști în aria lor de expertiză care dau voce unor informații utile, adevăruri, lecții învățatee și creează valoare în public. Platforme precum LinkedIn au devenit din ce în ce mai relevante și folosite ca surse de recrutare și informare.
  • Am intrat într-o economie a carierelor, în care profesioniștii gândesc cariera ca un portofoliu de job-uri, experiențe, profesii, în decursul a 30-40 de ani de muncă. Am scris mai multe despre această abordare strategică a carierei aici

 
Nu cred că toți profesioniștii ar trebui să se transforme în influenceri, însă am învățat în practică, că este util să ne asumăm cariera, să punem atenția aici și să ne lăsăm ajutați de profesioniști, ca să creăm strategii aliniate cu realitatea mediului de business. 

  • Este util să fim prezenți pe platforma LinkedIn și noi te putem ajuta să îți creezi/adaptezi profilul aici, precum și să ai o prezență activă ca profesionist.
  • Este util să scriem și rescriem cv-ul în funcție de job-ul la care aplicăm și noi te putem ajuta aici. Acestea sunt elementele de bază pentru a fi prezenți în piața muncii ca profesioniști.
  • Este util să  avem o strategie și un plan de carieră aliniat cu realitatea din mediul de business dar și cu potențialul nostru personal. Te putem susține aici
  • Este util să ai un partener de încredere cu care să te poți sfătui în alegerile de carieră, gândirea strategiei de carieră și optimizarea prezenței în piața muncii. Te putem susține aici